Bushalte komt zo

Uit het, zoals altijd, goed gevulde en zeer lezenswaardige "Zijspoor" het clublad van Modelbouwvereniging Arnhem e.o.
komt dit verhaal over de bouw van een bushalte (Abri) van de hand de redacteur van dit blad.
Hans van de Ven beschrijft dit op zijn eigen wijze, niet te verwarren met eigenwijs.

Het begon met de bouw van een buitenstation, Eckerpoort. Inspiratie voor de vormgeving haalde ik uit foto's van station Arnhem Zuid. Wel moest ik, vanwege een achterlangs klimmend spoor, kiezen voor een eilandperron, maar dat vond ik prima. Ik bouwde de betonnen pilaren en de rand van het viaduct zo goed mogelijk na. Een trappenhuis, een lift, fietsenstalling, parkeerplaats en NS-vertrekstaten completeerden de onderbouw.


Of, nee, wacht eens, links en rechts van de door het viaduct getrokken weg konden mooi bushaltes worden geplaatst. Maar leuke, een beetje moderne bushokjes vinden - dat viel niet mee. Ik vond Faller bouwdoos 272543 Haltestellen City Compact, maar die bevatte een gesloten en een open halte. Da's natuurlijk géén gezicht, tegenover elkaar twee ongelijke hokjes. Dan zou ik dus van deze tamelijk prijzige bouwdoos twee stuks moeten aanschaffen. Toen stuitte ik op leuke exemplaren bij Markenburg. Luxe bushalte met reclame en bankje; drie stuks voor € 15. De website meldt: "Model is vervaardigd uit duurzaam hergebruikt karton met hoge dichtheid. Realistische kleurstellingen. Materiaal is door en door gekleurd met hoge weerstand tegen kleurvervaging. Vanaf fabriek licht "vervuild". Onderdelen passing tot op 0.1mm nauwkeurig." Dat is weer eens wat anders dan plastic of resin. Bestellen dus. Een dag later viel de envelop al in de bus.
Hoe moeilijk kan het zijn een bouwplaatje in elkaar te zetten? Waar bovendien een zeer verzorgde bouwbeschrijving bij is geleverd? Hm, dat viel toch tegen. Bij het billboard werd vermeld dat de bijgeleverde poster uiteraard vervangen kan worden door een eigen afbeelding. Even knutselen op de computer dus. Maar over het bord met de dienstregeling/plattegrond geen woord: geen voorbeeld bijgevoegd, geen maten genoemd. Met Google Maps knutselde ik een mini-plattegrond. Oh, maar … moeten die profielen nou aan de buiten- of aan de binnenkant van het (meegeleverde) glaswerk? En er zijn rode leuningen meegeleverd, maar nergens is te zien waar die uiteindelijk geplaatst moeten worden. Ook de inkepingen in het dak spreken niet voor zich. Een mailtje aan de helpdesk dan maar. Kan ik meteen aangeven dat ik € 14,99 heb betaald, waar de website € 12,99 vermeldt. Antwoord verwacht ik natuurlijk niet tussen kerst en nieuwjaar. Dus de bouw ligt even stil.
Zondag (!) 3 januari, een uitgebreide reactie in de mailbox. Markenburg blijkt standaard uit te gaan van schaal N en daarvan worden dus de prijzen vermeld. Kies je voor H0, dan past de prijs zich automatisch aan. Was me echt even ontgaan. Ook al mijn andere vragen worden keurig beantwoord. Terug naar de bouwplaats. Nu gaat het allemaal best vlot. Het dak bestaat uit twee laagjes karton; daar kan ik mooi een smd-ledje met lakdraad tussen frummelen. Gelukkig zie ik op tijd dat het licht van het ledje dwars door het dak heen schijnt. Een zwart plakbandje? Helpt onvoldoende. Een stukje styreen is wel effectief.
Aanvankelijk buig ik me over één exemplaar, maar al snel gaan de haltes met zijn drieën gelijk op in productie. Vooral het positioneren van het grondplaatje onder en het dak op het bouwwerkje is lastig. De stijlen (kartonnen reepjes van 1 mm breed!) hebben er best van te lijden. Het uiteindelijke resultaat valt me dan ook niet mee. Vrijwel alle staanders zijn licht gebogen, een tikje scheef of anderszins uit het lood. Het zint me niet.


In de rommeldoos vind ik kleine stukjes plastic stoep. Bij Wentink Hobby haal ik styreen profielen. Linksachter een hol exemplaar, zodat ik de bedrading helemaal uit het zicht weggewerkt krijg. Links en rechts vooraan halfronde staanders, waar ik het uiteinde van het glas tussen lijm. De overige drie staanders gewoon dichte ronde pijpjes. Eveneens van styreen fabriceer ik een soort kozijn dat precies onder het dak valt. Ik zet de hele boel in de blauwe verf. Blauw? Eh, hè? Ik had blauwe bushaltes besteld en ik realiseer me nu pas dat ik zwarte geleverd kreeg. Met zachte hand sloop ik mijn bouwwerkjes en zet de boel middels mijn eigen ontwerp weer in elkaar. Kijk, nu mogen ze de (model)baan op! Jammer dat ze bij nader inzien toch wat te fors blijken voor de beoogde plek bij station Eckerpoort (modelbouwen is óók creatieve ruimtelijke ordening), maar voor deze bushaltes vind ik best een andere mooie plek.

Tekst en foto's: Hans van de Ven

 

Komende evenementen

za feb 24 @10:00 - 18:00
Zeelandhallen in Goes
za mrt 03 @10:00 - 15:00
K.O. ReitdiepCollege, Eikenlaan 286, 9741 EW Groningen
Evenementen
Februari 2018
Z M D W D V Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3