Komt dat zien, komt dat zien …..……

Het NMF-DemoTeam te gast tijdens het weekend van 17 & 18 september gedurende de Modelspoortentoonstelling in het Speelgoed & CarnavalsMuseum te Oosterhout.

  

Al vroeg was ik in Oosterhout gearriveerd en kon nog gemakkelijk parkeren. Eerst even koffie - ingeschonken door de aanwezige lieftallige vrijwilligsters van het Museum - daarna een snelle rondgang in ‘onze’ tentoonstellingszaal met een keur aan ingrediënten voor de aspirante - en professionele locofiel. Met 5-man sterk zaten de leden van het NMF-DemoTeam al achter de tafels, t.w. Herr TreinenDoktor Maarten Schermij, Henk van Ierland, Theo Schrijvers, Arie van Wageningen en Gosse van de Velde. Wat gaan we doen vandaag en zelfs morgen ook ? ? en zitten jullie wel goed hier en hebben jullie voldoende bewegingsruimte ? ? Deze vragen waren eigenlijk overbodig, want ik zag aan de gezichten / lichaamstaal dat de stemming al opperbest was en het DemoTeam er klaar was voor ….. laat het publiek maar komen ………. !

 
De 5 leden hebben allen verschillende onderwerpen, die ze van plan waren te laten zien. De rode draad door het geheel is eigenlijk, dat deze hobby echt niet duur hoeft te zijn ! ! Je kunt met eenvoudige middelen - bijvoorbeeld dingen, die je normaal in het ronde archief doet belanden - goedkoop en zelfs natuurgetrouw jouw scenery op de modelspoorbaan aanvullen. Ga bijvoorbeeld die zakjes rooibos thee na gebruik even drogen en je hebt een prachtige aanvulling tussen jouw bomen in het bos of maak er een wandelpad mee en van die stukjes houtfineer: daar kan je eenvoudig een dak met dakpannen mee bekleden.  
De 5 enthousiastelingen lieten de aanwezigen zien wat er allemaal mogelijk was. Zij hadden als voorbeeld een module meegenomen, die rond 1982 door Jan Hofman is gebouwd, namelijk de South Creek Wharf, een stukje smalspoorbaan in HOn3.
Zo was Henk van Ierland bezig met oude onderstellen en restjes hout en maakte daarvan oude smalspoor treintjes naar Amerikaans voorbeeld. Om dat te laten zien had hij een zogenaamd pizza-model – een kleine ronde lay-out met gebruikte onderdelen. Theo Schrijver was bezig om een Campbell-kid nr. 393 (Abandoned Houses) in elkaar te zetten. Heel erg precieze werk met erg veel geduld en een vaste hand. Vervolgens heeft Arie van Wageningen een computer gestuurde frees meegenomen en liet zien wat de mogelijkheden zijn. Gosse van de Velde maakte van afval fineer hout een dak voor een Amerikaans huis en een schuur.

 
Maarten Schermij - als NMF Treinendoc - begon voor aanvang eerst de paar NMF-locomo- tiefjes, die op de demospoorbanen hun rondjes hebben gedraaid, een service beurt te geven. Zo kunnen deze loc’s de eerste weken er weer lustig op los rijden ! ! In de plaatselijke media heeft een oproep gestaan om tijdens dit weekend vooral met ‘defecte’ treinen naar het Museum te komen, zodat de LocDoc Maarten er niet voor niets zou zitten.

 

Een van de doelstellingen van het NMF-DemoTeam is : het laten zien van nieuwe technieken en het geven van tips op het gebied van de modelspoorhobby. Volgens mij heeft het publiek tijdens dit afgelopen weekend hierover niet te klagen gehad.

Voor meer informatie over het NMF-DemoTeam kijk ook even op onze website www.nmf.nl  en de t/m 30 oktober lopende Modelspoortentoonstelling in het Speelgoed & CarnavalsMuseum te Oosterhout op www.speelgoedmuseum.nl

Tekst en foto’s : Jitse Kaspers ( NMF-bestuurslid - plv. voorzitter & PR. )

 

Komende evenementen

za feb 24 @10:00 - 18:00
Zeelandhallen in Goes
za mrt 03 @10:00 - 15:00
K.O. ReitdiepCollege, Eikenlaan 286, 9741 EW Groningen
Evenementen
Februari 2018
Z M D W D V Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3