De LMD 2016 in Zevenbergen

Onze voorzitter was te gast in Zevenbergen, hierbij zijn relaas.

Dit jaar was de deelnemerslijst voor de Landelijke ModelspoorDagen kleiner als andere jaren. Op Rail had ik al van een paar verenigingen gehoord dat ze dit jaar niet mee zouden doen. “Als we meedoen, kunnen we zelf geen verenigingen bezoeken en daarom slaan we een jaartje over”, was de reden die ik onder andere hoorde. Natuurlijk is daar wat voor te zeggen, maar ik heb dan ook zoiets van doe dan één open dag en gebruik de andere dag om zusterverenigingen te bezoeken. Maar ja, dat is iets wat ieder voor zich moet bepalen.

Anders dan wat hier boven beschreven staat, heb ik juist de tegenovergestelde keuze gemaakt. Als voorzitter van de NMF ga ik normaliter ieder jaar bij een paar verenigingen kijken. Dit jaar heb ik het anders gedaan en ben ik juist een dagje bij een vereniging gaan meedraaien met de open dag. Mijn keuze is daarbij gevallen op Railkontakt Zevenbergen. Niet omdat deze vereniging ook de gastheer is voor de ALV, maar omdat deze vereniging dit jaar haar 25 jarig jubileum viert, leek me dat een goede keuze.

Toen ik tijdens Rail de vraag stelde of ik een dagje mocht komen, werd men gelijk enthousiast en voelde ik me toen ook al direct erg welkom. Dit gevoel werd vandaag alleen maar versterkt. Ik werd met open armen ontvangen en kon mijn modelbaantje “Weicheloos”, een rangeerbaantje zonder wissels, dat ik had meegebracht in een leuk hoekje opstellen.

Ondanks het mooie weer was het de hele dag een komen en gaan van bezoekers. Ruud, de voorzitter wist mij wel te vertellen dat er minder bezoekers waren als anders, maar desondanks was het de gehele dag gezellig druk. Railkontakt Zevenbergen heeft zo’n beetje het gehele dorp en suikerfabriek nagebouwd en je hoort dan ook iedere keer weer opnieuw geluiden van “Kijk nou toch, zo was het vroeger inderdaad” en “Daar heeft opa nog gewoond”. Kortom bij de oudere bezoekers werd er weer heel wat nostalgie naar boven gehaald. Maar ook bij de jongeren waren er momenten van herkenning. Zo hoorde ik op een bepaald moment een moeder tegen haar kinderen zeggen: “Kijk daar eens, opa en oma zitten in de tuin.”

Buiten de interesse die er was voor de baan van Railkontakt Zevenbergen, hoefde ik ook niet te klagen over een gebrek aan aandacht. Het feit dat er geen wissels waren en dat het baantje bestuurd wordt met een smartphone, wekte veel interesse. De kinderen vonden het vooral leuk om mij te vertellen welke kleur auto ik nu weer met de Rocokraan moest optillen (Hierbij moet ik wel eerlijk bekennen dat ik nog wel wat oefening kan gebruiken om de lading ook goed in de wagonnetjes te krijgen).

Resumerend kan ik met goed gevoel terugkijken naar deze LMD en is het zeker voor herhaling vatbaar om gewoon een dagje mee te draaien bij een club (uitnodigingen voor volgend jaar zijn dus welkom...). Het was erg gezellig en Jan had ook weer goed voor de inwendige mens gezorgd en heerlijke broodjes klaargemaakt.

Tekst en foto's: Peter-Martijn Hellemons


 

Komende evenementen

za feb 24 @10:00 - 18:00
Zeelandhallen in Goes
za mrt 03 @10:00 - 15:00
K.O. ReitdiepCollege, Eikenlaan 286, 9741 EW Groningen
Evenementen
Februari 2018
Z M D W D V Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3