Happy Beursday! (1)

Hans van de Ven bezocht het NMF Demo Team op Rail 2016 en heeft er, in zijn geheel eigen stijl, een leuk verslag over geschreven.

Happy Beursday (1)

Ken je dat? Samen een feestvarken toezingen - in je beste Engels. Daar moest ik onderweg naar Rail 2016 aan denken. Ik wist het bij voorbaat: het zou een happy beursday worden. Bij de NMF-stand stond de koffie direct klaar voor een goed begin. En aan de demotafel daarnaast werd al flink gewerkt. Jos en Jo Koenen werden aangekondigd met "belading maken en weatheren". Wat een gezellig stel is dat, zeg! Babbelen, lachen en ondertussen een vlijmscherp breekmes hanteren.

Tussen alle spulletjes op tafel zoeken mij ogen automatisch naar de EHBO-trommel. Ik zie werkelijk van alles: rolletjes draad, houten prikkers, roerstaafjes, rietjes. En kijk daar - glazen mini-jampotjes (je weet wel, van het ontbijtbuffet uit de betere hotels), keurig met etiketjes. Even lezen: vogelzaad, voegenzand, mdf-zaagsel, mdf-schuursel, kattengrit. Hoe gaat dat, je vraagt naar de bekende weg, maar toch. "Kunnen jullie alles gebruiken?" Eenstemmig knikken ze enthousiast. Het is dat alles op tafel keurig gerangschikt ligt, anders zou je ongemerkt toch een beeld krijgen van hun huis in de trant van Help mijn man is modelbouwer. Het wordt een automatisme, zegt Jos. Op een ochtend breek je bij het ontbijt een nieuw kuipje boter aan. Ieder ander zou dat aluminium afdekdekseltje weggooien, wij maken het keurig schoon en glad. Want daar kun je fantastisch golfplaten mee imiteren. [Op de hoek van de knutseltafel ligt een plankje waarop een rijtje satéprikkers is gelijmd.] Die boter smeer je op … een beschuitje. Lekker toch. En de verpakking, dat golfkarton, daar maak je een prachtige akker met gepote aardappelen mee.

Op de andere hoek van de tafel zit Wim Drijver. Voor zich uitgestald een aantal fraaie huisjes. Faller? Kibri? Welnee, joh, gewoon zelf gemaakt. Wim is de man van "uit styreen gebouwen maken". Plaatje styreen, karton, aan de slag. Dat dak? O, ooit eens één plaatje dakpannen van Slaters gekocht en op een plankje geplakt. Daar leg ik een velletje stevig aluminiumfolie op en met een oude tandenborstel plooi ik het over het dakpannenprofiel. Dan plak ik er voor de stevigheid een velletje papier op. Nu hoef je alleen nog maar een kleurtje aan te brengen. Goedkoper kan niet hoor.

Een van de modelhuisjes is op een houten vlondertje gemonteerd met in de zijkant een aantal drukknoppen. Licht aan in de gang, licht in de kamer (o, kijk, daar zit vrouw Drijver), ze zit weer eens tv te kijken. Licht aan in de serre, licht in de kamer boven (hé, daar zit Wim zelf). En dat laatste knopje dan? Niet te geloven: gaat er zo'n modeltreintje rondrijden! Ongezellige man hoor. Ga eens knus koffie drinken met je vrouw. Maar nee hoor, meneer gaat prei en rode kool maken. Prei: een strookje papier, 12 mm breed. Bovenin franje knippen, beetje groene verf er op. Stukjes van 2 cm oprollen en in de volkstuin zetten. Rode kool: maak met een perforator rondjes uit stevig papier (liefst op linnenbasis), rijg die - niet te netjes - aan een kopspeld. Dompel in een badje met paarsrode verf. Naast de prei is nog plek.

Jo is intussen bezig met de opbouw van een LGB-goederenwagon. Minuscule stukjes styreen profiel bevestigt ze op de randen. Waarmee lijm je dat? Is toch een gewone vraag, niet dan? Zegt ze: Ik lijm niet, ik smelt. Nou, zo snikheet is het toch echt niet in de Expohal. O, wacht eens, ik weet wat ze bedoelt. Gebruik je soms MEK? Nee, zegt Jo, dat is verboden en maar goed ook, jongens wat stinkt dat spul. Heel ongezond! Nee, Jo gebruikt Bison Siliconen Oplosser. Leerzaam hè, zo'n demogroep! Jos wijst nog even op het vogelzaad. Heeft één nadeel, je trekt er muizen mee aan en die vreten dan doodleuk je zelfgemaakte wagonladingen kapot. Muizen en Jos, dat wordt wel duidelijk, zijn niet de beste vrienden. Sterker nog, met een lifesteamloc heeft ie in de tuin eens een muis doodgereden. Altijd handig, zo'n koeienvanger.

Mijn blik dwaalt nog even naar de huisjes van Wim. Een man van details, hoor. Regenpijp natuurlijk, maar óók de bevestigingsbeugels. Gordijnen, plantje op de vensterbank (ja, sansevieria, die hou zelfs ik nog wel in leven). En zelfs glas-in-loodramen. Hoe doe je dat, Wim? Voor de zoveelste keer pakt hij geduldig zijn tablet en laat een keurig rijtje foto's zien. Instructief hoor. Wil je het ook weten? Achter het raam zit een stukje horrengaas met daarop transparant plastic. En dan met een viltstift hokjes kleuren. Verbluffend nietwaar! Hier wordt een modelbouwer toch vrolijk van?

Happy beursday!

Tekst:   Hans van de Ven
Foto's:  Jan van de Lagemaat

 

Komende evenementen

za feb 24 @10:00 - 18:00
Zeelandhallen in Goes
za mrt 03 @10:00 - 15:00
K.O. ReitdiepCollege, Eikenlaan 286, 9741 EW Groningen
Evenementen
Februari 2018
Z M D W D V Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3