De Voornse had last van een broodje bal!

Op de Nederlandse Modelspoor Dagen 2016 stond de Voornse Modelspoor Vereniging met een deel van hun baan.
Auteur Hans van de Ven zag de baan en schreef er dit bijzonder en leuke verslag over!

Lekker een broodje bal eten. Kop koffie erbij. Even de voeten rust geven. Ken je dat? Daarvoor is op de Landelijke Modelspoordagen 2016 in de Broodfabriek in Rijswijk precies tussen modelspoorbanen en de verkoopstands weer een heerlijk horecapunt ingericht. En weet je wie daarover eigenlijk een beetje de smoor in hebben? Dat zijn de mannen van de Voornse Modelspoor Vereniging. Zij staan namelijk links van het horecapunt opgesteld met een deel van hun belangrijkste baan, de modulebaan Oostvoorne. Een weergaloos fraai vormgegeven blik in het verleden. Als je ergens kunt romantiseren over die goeie oude tijd, dan is het wel hier. De ene na de andere mooie herinnering komt boven bij iedere, iets grijze, bezoeker. Uitgebeeld is het tramverkeer op de Zuid-Hollandse eilanden, indertijd verzorgd door de RTM. Na de watersnoodramp in 1953 werd in hoog tempo het Deltaplan uitgevoerd. Door de aanleg van de dammen verdwenen de veerdiensten en op 14 februari 1966 reed de laatste tram tussen Hellevoetsluis en Spijkenisse.

Maar bij de Voornse club hebben ze het hele traject van Rotterdam, via Geervliet, Hoogvliet, Poortugaal, Rhoon, Spijkenisse, Brielle en Hellevoetsluis naar Oostvoorne op indrukwekkende wijze weer leven ingeblazen. Heel veel huizen naar de werkelijkheid herbouwd, evenals bruggen, halteplaatsen en boerderijen. Uiteraard met de kunst van het comprimeren: zo kreeg een fabriek drie in plaats van vijf ramen, maar wel dermate karakteristiek dat het gebouw door oudere bezoekers herkend wordt. Wat dacht je van de opmerking van een aandachtige toeschouwer, wijzend met zijn vinger: "Daar is mijn vader geboren."
Ook de tramstellen en wagons zijn volledig door zelfbouw ontstaan. En niks styreen hier, maar alles gemaakt van messing; fragiel en toch robuust. Dat kost natuurlijk flink tijd, alleen al in een tramlocje zitten zeker 600 bouwuren. Deze hele modulebaan wordt analoog aangestuurd, maar o, wat rijden die trammetjes soepel. Stapvoets over een wissel? Geen enkel probleem.

Minstens zo fraai is de bijbehorende achtergrond. Tot in de kleinste details verzorgd en prachtig één geheel vormend met het landschap. Kijk maar eens naar de rijnaak! Maar bewonder vooral de rij woningen en bepaal zelf welke op de baan staan en welke zich in de achtergrond bevinden. Klein puntje van aandacht: de heer H. Vos rijdt met zijn stoere vrachtauto aan de linkerkant van de weg (ahum, zit daar muurvast geplakt…). Al met al: de NMF is trots op ál haar leden, maar de Voornse Modelspoor Vereniging demonstreert hier wel een heus pareltje.

En hoe zit dat nou met dat het horecapunt? Nou, je moet weten dat je gekeken hebt naar 15 prachtige meters modulebaan, maar in totaal meet dit project Oostvoorne 50 meter. Dat broodje bal zit dus gewoon in de  wég!

Tekst en foto's: Hans van de Ven (MVA)

 

Komende evenementen

za feb 24 @10:00 - 18:00
Zeelandhallen in Goes
za mrt 03 @10:00 - 15:00
K.O. ReitdiepCollege, Eikenlaan 286, 9741 EW Groningen
Evenementen
Februari 2018
Z M D W D V Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3