Bezoek aan de Lichtjesavond van de MSV de Hoekse lijn …..

De modelspoorwegvereniging "De Hoekse Lijn" is in 1985 opgericht door een aantal enthousiaste modelspoorliefhebbers uit Hoek van Holland en omstreken.
De naam van de vereniging is afgeleid van het traject Rotterdam-Hoek van Holland, dat De Hoekse Lijn wordt genoemd. Hun logo is gebaseerd op de mat '36, die als eerste is gebouwd voor dit traject.

Afgelopen zaterdag 12 december heeft de modelspoor vereniging De Hoekse Lijn voor de belangstellenden haar jaarlijkse ‘Lichtjes avond’ gehouden. Vanaf 15.00 uur was men welkom op de eerste verdieping van de Stena Terminal. Deze locatie is achter het stationsgebouw van Hoek van Holland Haven gelegen. Op het programma stond dat om 18.00 uur het licht uit gaat en de lichtjes op de modelspoorbanen aan. Terecht een sfeervol geheel in de donkere dagen voor Kerst. Ik keek m’n ogen uit en dacht even aan die onheils boodschap van een paar maanden geleden. Op de website van de Hoekse Lijn was te lezen :
 “Het 30-jarig jubileum van de vereniging is nog maar recent gevierd en dan krijg je plotseling het bericht dat we moeten verhuizen. Gelukkig niet onmiddellijk, maar wel eind 2016 moet de ruimte leeg zijn. We willen benadrukken dat Stena Line een goede ‘huisbaas’ is geweest voor ons en zich houdt aan de afspraken uit de tijd, dat we daar gingen huren. Helaas voor ons heeft Stena Line de ruimte die wij nu gebruiken zelf weer nodig”.
Dit alles moet dus voor eind volgend jaar zijn ontmanteld ………… dit is een van de ergste gebeurtenissen wat een modelbouw vereniging kan overkomen ! !
Bestuurslid (penningmeester) Marco Balk vertelde iets over de geschiedenis van de Hoekse Lijn. Het streven is onder andere om deze modelspoor vereniging meer bekendheid te geven. Een bijvoorbeeld is om met modulebanen ‘naar buiten’ te gaan en via persberichten en met plaatselijke omroepberichten/programma’s deze Hoekse Lijn bij het publiek en met name bij de bestuurders van gemeente Rotterdam onder de aandacht te brengen ! ! Stilzitten is achteruit gang, maar ik krijg de indruk dat dit credo niet voor deze mannen geldt ! !
Zelf heb ik dit met mijn Arnhemse modelbouwvereniging (MVA e.o.) twee keer moeten meemaken. Ik leef en voel met deze enthousiaste mannen mee.
Beste mensen en mede locofielen met dit verslagje pleeg ik een NOODKREET namens de Hoekse Lijn om met hen uit te kijken naar een vervangende en passende ruimte in de buurt van Hoek van Holland - een bestuurscommissiegebied van de gemeente Rotterdam ! !
En als je dit laatste terug leest, dan begrijp je dat de Heren in het Rotterdamse stadhuis eigenlijk niets van het bestaan van deze MSV De Hoekse Lijn afweten. Volgens mij is nu één van de taken van de leden van deze bestuurscommissie om deze dreigende ramp mede te gaan helpen oplossen ? ! ? !

Ik schreef al over het feit dat ik mijn ogen uit keek naar al dat moois en zag dat er met passie aan de diverse modelspoorbanen gewerkt is en nog gewerkt wordt.  
De Hoekse Lijn heeft vijf vaste modelspoorbanen in schaal H0 (gelijkstroom en
wisselstroom), 00 (Engels), N en TT. En alles rijdt. Draait en beweegt - een lust voor het oog en oor (zie foto’s).

De vereniging had in eerste instantie tot doel om het spoor in Hoek van Holland en directe omgeving na te bouwen in H0. Inmiddels zijn binnen de vereniging de schalen H0, TT, N en 00 vertegenwoordigt. De vereniging is in de loop der jaren gegroeid naar thans 36 leden en 15 donateurs.

Namens de NMF was niet alleen ondergetekende aanwezig, maar ook het NMF-DemoTeam, dat met 3-man sterk (Michiel Verhaaff, Wim Drijver en Bjorn van der Meulen) diverse demonstraties gaf. Zo kon men bij Michiel kijken hoe diverse soorten houten bussen (schaal N) werden gebouwd en beschilderd, bij Bjorn kwam de elektro-techneut aan zijn trekken. Bjorn gaf een demo arduino programmeren, waarbij hij een schakeling voor 2 verkeerslichten programmeerde en werd door Wim verteld hoe je makkelijk zelf jouw gebouwen/wagon/trein/boot met Styrene kan maken. Wim heeft heeft veel vragen beantwoordt over hoe te snijden en welke diktes, wanneer te gebruiken. Ook hoe het maken van een imitatie van glas in lood, verlichting, interieurs tot en met de vitrage en de sanseveria op de vensterbank. Het maken van prei, rodekool, rabarber, bloemkool in het groente tuintje.
Wil jouw vereniging ook het NMF-DemoTeam ‘inhuren’ ? ?
Meldt dat dan even via onze NMF website www.nmf.nl

Vòòr aanvangstijd was ik getuige van een intern feestje : er werd nog even centraal de heer Peter Mazairac door de voorzitter Irmo Snoek in het zonnetje gezet. Peter is voor zijn 30-jarig lidmaatschap beloont met het Erelidmaatschap van MSV de Hoekse Lijn, middels een oorkonde en een fles 40+...

Beste mensen - Hoekse Lijners -  bedankt voor het ontvangst en de uitstekende verzorging van de inwendige mens. Ik wens jullie veel succes voor het snel vinden van een volgende (top)locatie ! ! Het doet mij deugt dat er in totaal zo’n 175 belangstellenden (231 volwassenen en 44 kinderen) binnen zijn geweest ! !

Kijk voor verdere informatie over MSV De Hoekse Lijn op  www.dehoekselijn.nl

OPROEP :
Indien u suggesties heeft voor een geschikte ruimte of zelf een geschikte ruimte heeft, die aan hen verhuurd kan worden, dan kunt u contact opnemen met het bestuur van de vereniging, telefoon 0653 812 285 (=secretaris).

Tekst en foto’s : Jitse Kaspers (plv. voorzitter / PR).

 

Komende evenementen

za feb 24 @10:00 - 18:00
Zeelandhallen in Goes
za mrt 03 @10:00 - 15:00
K.O. ReitdiepCollege, Eikenlaan 286, 9741 EW Groningen
Evenementen
Februari 2018
Z M D W D V Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3