Een LMD rondrit in het Noorden.

Tijdens de Landelijke  Modelspoor Dagen bezoeken NMF bestuursleden een aantal deelnemende verenigingen/stichtingen. Zo ook uw NMF-secretaris die deelnemers in Drenthe en Friesland bezocht. Zie hier zijn bevindingen.

In Hoogeveen werd SMC de Stoomfluit bezocht in hun fraaie clubruimte en ik werd hartelijk ontvangen. Er was veel aandacht besteed aan de keurige presentatie van hun opnieuw opgebouwde 3 clubbanen,  zijnde tweemaal H0 en een N spoorbaan.
Leuk waren de Drentse accenten op de H0 baan te weten een Saksische boerderij, een schaapskudde op de hei en een hunebed. Mijn indruk: gewoon een leruke club. Onderstaande foto's spreken voor zich.

Daarna op weg naar Meppel (Möppelt) waar Nproject was neergestreken in verzorgingshuis Reggersoord.
Martin Boogaard, de man achter Nproject, had daar een uitgebreide presentatie van onze hobby neergezet waar o.a. de NMF leden MSG “de Railspijker”. M.C.Noord Nederland en MSC Railrunners hun bijdrage aan leverden met hun banen. Daarnaast presentaties en demo's zoals  elektronische treinbesturing en scenery. Kortom een prima presentatie van Martin C.S. (nee géén Centraal Station!) dat vele bezoekers trok.

Hierna op weg naar Friesland en wel naar de Friese Modelbaan Club in Leeuwarden (Ljouwert), daar kwam ik na een file ter hoogte van het NS station (iets wat ik niet meer gewend ben) aan.
Ook daar werd mijn komst zeer op prijs gesteld en na wat gymnastische kruipoefeningen in- en uit het zenuwcentrum van hun clubbaan werd ik rondgeleid door hun voorzitter. De FMC is met ruim 90 (!) leden één van de grootste NMF leden en heeft op een grote zolder een zeer grote fraaie H0 clubbaan waar zowel het. 2- als 3 rail systeem verenigd zijn. Deze clubbaan wordt momenteel gerenoveerd en vernieuwd. Een fraai project is het op schaal 1:87 uitbeelden van een wijk in Leeuwarden uit de zestiger jaren, dat is nu vergevorderd en het is werkelijk een plaatje geworden!
Ze zetten ook in op moderne technologie, want een groot gedeelte van hun clubbaan is computergestuurd en ook treinbesturing via de smartphone heeft hun aandacht. Hiermee binden zij jonge modelspoorders aan zich en hun aantal viel mij op.
Maar ook hun grote fraaie N-clubbaan wordt uitgebreid en wordt computergestuurd.
De talrijke aanwezige FMC-leden waren duidelijk trots (en met recht!) op hun club en deelden dit graag met het vele bezoek.

Ondertussen was het tot mijn spijt al te laat geworden om mijn geplande bezoek aan de MRG Veendam af te leggen (iets te lang blijven plakken bij de FMC), maar als je prettig wordt ontvangen dan gaat de tijd snel.
De dag was begonnen met een bezoek aan mijn eigen cluppie de MSG Zuid-Oost Drenthe.
Toen ik daar even na 10 uur kwam was het al gezellig druk, maar mocht meteen een technisch probleempje oplossen. Zo zie je, je hebt het daags ervoor uitvoerig getest, maar er kan altijd iets misgaan.
Naast de twee clubbanen (H0 en N) toonden een aantal leden hun eigen banen. Eén daarvan, een computergestuurde TT demobaan, is een sprekend voorbeeld van hoe je elkaar kan helpen binnen een modelspoorvereniging. De bouwer kwam door zijn kleinkind, die treintjes leuk vindt, in contact met de vereniging. Hoewel van oorsprong modelvliegtuig beoefenaar was dit voor hem ook een leuke hobby en vond TT een geschikte schaal. Gecharmeerd van een computergestuurde baan, maar zonder kennis van zaken, is met steun vanuit de club deze baan ontstaan. Het is nu een enthousiast lid van de vereniging.
Wilt u een nog duidelijker voorbeeld van de voordelen om lid te zijn van een modelspoorvereniging!
Hier waren ook demonstraties met treinbesturing via de smartphone, niet alleen het bekende Z21 systeem, maar ook een alternatief systeem.

Conclusie:
Het was een positief stemmende rondrit langs een aantal noordelijke NMF leden.
Een aantal zetten in op moderne technologie om de jeugd te interesseren in onze hobby, de FMC toont aan dat dit loont.
Zelf ben ik niet zo gecharmeerd van computergestuurde banen, maar als een ander dat leuk vindt, wie ben ik om daar bezwaar tegen te hebben, als ik maar de ruimte krijg om op mijn manier in de club de hobby uit te oefenen dan is het goed. Diezelfde FMC onderschrijft dit en handelt ernaar.

In ieder geval kijk ik terug op een geslaagde en informatieve LMD-rondrit door 3 provincies, met dank voor hun gastvrijheid aan de bezochte NMF leden.

Tekst en foto's
Habbo Meester

 

Komende evenementen

za feb 24 @10:00 - 18:00
Zeelandhallen in Goes
za mrt 03 @10:00 - 15:00
K.O. ReitdiepCollege, Eikenlaan 286, 9741 EW Groningen
Evenementen
Februari 2018
Z M D W D V Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3