Impressie van het Modelspoor Festijn

Op 21 en 22 september 2013 vierde de Nederlandse Modelspoor Federatie (NMF) haar 25 jarig bestaan met een Modelspoorfestijn in de Fokker terminal in Den Haag.
Het is met recht een FESTIJN geworden!

De NMF was van mening dat het jubileum gevierd moest worden met een manifestatie waarbij haar leden zich konden presenteren en hun kunnen konden tonen. Het moest een staalkaart worden van hetgeen op modelspoorgebied in Nederland wordt gepresteerd  en dat is gelukt, kortom een geweldige promotie van onze hobby!

Dat de deelnemers aan het Festijn dit een geweldig feest vonden bleek uit de vele complimenten die na afloop over de organisatie werden uitgestort. Opmerkingen als: “geweldige sfeer, gemoedelijk, goed georganiseerd, geweldige locatie, we worden nu niet als melkkoe beschouwd” waren niet van de lucht. Het klonk als muziek in de oren van de organisatoren, ze waren geslaagd in hun opzet.

De Fokker Terminal bleek uitstekend geschikt voor ons evenement, in de ruime goed door daglicht verlichte hal kwamen de modelbanen goed tot hun recht.
In het festijn waren de modelbanen de hoofdpersoon en de handel bijzaak, ook dat was het uitgangspunt van het NMF Bestuur.

Met zo'n 30 exposanten is het niet doenlijk elke exposant in dit artikel te behandelen, wat niet wil zeggen dat de niet genoemden een mindere bijdrage hebben geleverd, integendeel!
Deze  impressie is de impressie van uw auteur! Waar ik op let zijn: thema's, het verhaal achter de modelbaan, gevoel voor detail, creativiteit, maar vooral de eerste indruk moet zijn: da's leuk, da's interessant, da's mooi.

Een rondgang

Er was een gevarieerd aanbod in de schalen van H0 t/m Z, al of niet computergestuurd.
Hieronder een persoonlijke keuze in willekeurige volgorde.

     

 Spijkspoor.
Was de meest opvallende modelbaan, in 1e instantie door haar ronde vorm maar ook door de uitstekende scenery. Het strand met de voetstappen viel mij het meeste op. Het gekke was dat ik meer keek naar de scenery dan naar de treinen. Als dat de bedoeling was, zijn ze daar uitstekend in geslaagd. Toch viel mij het smalspoortje naar het strand op, vanwege de lage snelheid conform de werkelijkheid.
Een kwalitatief hoogstaande baan waar Spijkspoor veel successen mee behaald.

  

MSG Valkenswaard.
Als iets het spreekwoord “klein maar fijn“ waar maakt is het wel het diorama “Veldhoven 1935” wel. Want de detaillering is van een “griezelig” niveau!
Er wordt speels gebruik gemaakt van het perspectief, woorden schieten tekort, maar foto's?
Dit is echt Hogeschool Modelbouw!

  

Biels & Co
Een nieuweling in het circuit, dit baantje dat de KPEV in periode 1 ( tot 1920) uitbeeld. Ook een goed gedetailleerde modelbaan, waar uitgebreid en gevarieerd treinverkeer mogelijk is en dat vanwege de vele details niet verveeld. Een baantje voor de kenners. Nog een paar schoonheidsfoutjes wegwerken en we hebben een topbaantje erbij!

  

De Gotische Boog
Dit is een bekende baan met als onderwerp de spoorlijn Hilversum-Utrecht met de typische bovenleidingsportalen in de vorm van een gotische boog. Het is een club uit Zeeland, dus mijn vraag was: “Hoe komen jullie op het idee om dit onderwerp te kiezen?”. Het antwoord was simpel: het waren oud inwoners van het Gooi. Ook als oud Gooier zag ik vele plekjes uit het verleden.

  

Spoorgroep Zwitserland
Zij hadden een fraaie grote baan meegenomen die de Rhätische Bahn als onderwerp had. Uiteraard met tunnels en galerijen.

Lahntalbahn
Ook zij waren vertegenwoordigd met een grote baan, waarbij de lange rijlengtes opvielen die goed werden gebruikt door er zeer lange treinen op te laten rijden, zoals een erts- of kolentrein, maar er werd  ook bier vervoerd.

  

Berkeldam
Geen grote baan, maar wel een fraaie en goed gedetailleerde baan met veel straatspoor bij een binnenvaart haventje.

  

De 0n30 baan van Jacq. Damen
Op deze baan viel de uiterst gedetailleerde houtzagerij en werkplaats op. De werkplaats was opengewerkt zodat de machinerieën en de riem-aandrijving goed zichtbaar waren.

  

NMF Demoteam

Uiteraard was het NMF Demoteam op volle sterkte aanwezig om aan te tonen dat je met eenvoudige middelen goede resultaten kan bereiken.

Nogmaals: Ik heb hier willekeurig een aantal deelnemers genoemd, hetgeen niet wil zeggen dat de anderen geen mooie of interessante banen hadden, integendeel!


We kunnen zeggen dat spoorwegmodelbouwend Nederland op het NMF Jubileum Festijn een fraaie staalkaart van haar kunnen heeft getoond!

Tekst en foto's
Habbo Meester

 

Komende evenementen

za feb 24 @10:00 - 18:00
Zeelandhallen in Goes
za mrt 03 @10:00 - 15:00
K.O. ReitdiepCollege, Eikenlaan 286, 9741 EW Groningen
Evenementen
Februari 2018
Z M D W D V Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3