The White Cliffs of Dover (2)

We hebben op deze site al eerder aandacht besteed aan de bouw van de "Engelse baan" van MSV "De Hoekse Lijn", zo ook nu.
Ditmaal gaat het over huisjes bouwen, niet zomaar maar zeer gedegen. Lees maar en doe je voordeel met de tips.
Uit Modelpraat nr. 93 van MSV "De Hoekse Lijn"

The White Cliffs of Dover (Part 6)

Zoals bekend zijn we bezig een schaal 1:76 engelse modelbaan te realiseren  naar het voorbeeld van de spoorlijn die vlak voor de krijtrotsen ligt tussen Dover en Folkestone aan de engelse zuidoost-kust. De afgelopen verslagen hebben we verteld dat de vormgeving van de rotsen nagenoeg af is en we zijn begonnen met een haventje zoals dat ook aan de engelse zuidkust te vinden is/zou kunnen zijn. Het betreft hier geen exact voorbeeld, het is meer een samenvoeging van allerlei objecten die her en der ter plaatse zijn te vinden en die op “onze” 00-baan in een passende setting worden getoond.  

Zoals in de vorige editie van Modelpraat vermeld, zijn inmiddels de Hastings’ Netshops op schaal gerealiseerd, 11 stuks in totaal. Al met al was dat 3 weken gepriegel op de vierkante milimeter maar het resultaat is best mooi. Van een overgebleven stuk hout is tevens een lichtblauw pandje gemaakt dat in realiteit pal tegenover de Netshops te vinden is, maar op onze kade er tussen in geplaatst is. Met Busch “Strand”-grind is de bodem achter de kade gevormd en alle objecten zijn nu vastgezet. Verdere afwerking betreft figuurtjes, de netten en overig visgerei.  

We gaan nu verder met de gebouwen van Folkestone Fishstreet zoals die er eind jaren 50, begin jaren 60 nog stonden.  Op internet was eind 2010 al een prachtige site gevonden over Folkestone in vroeger tijden  (http://bbhilda.topcities.com/Folkestone/FolkestoneThen_Now.html)  
met prachtige oude foto’s ter inspiratie.

Na overleg is in de zomer van 2011 is een gevelaanzicht gemaakt op schaal 1:76 op fotokarton. Van rechts naar links (het blijven engelsen hè) staat daar een hoekpakhuis (begane grond van baksteen met daarin een werkplaats, 1e en 2e verdieping houten weatherboarding waarin de netten te drogen werden gehangen cq opgeslagen voor de winter). Dit hoekpand kom je tegen op de meeste foto’s van oud-Folkestone en stond er al rond de vorige eeuwwisseling. Het tweede pand is vrij smal, gemaakt van baksteen met een begane grond van rendering (pleisterwerk). Ofschoon geen enkele referentie over het gebruik te achterhalen is zal dit een eenvoudig onderkomen geweest zijn van een vissersfamilie. Het derde pand daarentegen is, hoewel ook vrij smal, toch rijker gedecoreerd. Uitgevoerd in baksteen heeft de toegangsdeur een monumentale versiering. Naar alle waarschijnlijkheid heeft hier in vroeger tijden een reder gewoont/gewerkt. Pand nummer 4 en 5 zijn wederom werkplaatsen van hetzelfde type als nummer 1, echter kleiner en met een afwijkende gevel en dak. Als alles goed gaat vindt U een foto bijgaand ter info.  

Door de Netshops is ervaring opgedaan met 4mm MDF. Het zaagt makkelijk (lintzaag), splintert niet en raam-/deuropeningen laten zich makkelijk afwerken in tegenstelling tot karton of styreen. Het kan tegen een stootje (wel makkelijk op een clubbaan) en is te lijmen met houtlijm. Bovendien is het verkrijgbaar in de betere DHZ-zaken tegen een schappelijke prijs.  

Recent is, met het gevelaanzicht van Fishstreet als voorbeeld, per pand en per afzonderlijke verdieping van fotokarton een 3-D model gemaakt. Hiermee kan enerzijds worden gekeken of de maten kloppen en anderzijds, op het MDF gelegd, direct de maten worden afgetekend, waarna het gezaagd wordt, in elkaar gezet en afgewerkt. Bij het overtekenen zijn als eerste de hoofdafmetingen per object bepalend, als tweede de lokatie van raamkozijnen en deurposten. In model zijn die vrij lastig te imiteren; reden waarom afgelopen herfst op Eurospoor kunststof vensters van Metcalfe als spareparts en messing kozijnen en deuren van Scale Link zijn aangeschaft. Kost wat maar dan heb je ook wat !
 

De afwerking van het exterieur bestaat bij weatherboarding uit stripjes fotokarton en bij baksteen (brick) uit gratis te downloaden baksteenpapier. Check hiervoor  http://paperbrick.co.uk/index.php?action=selectbrick
Paperbrick heeft als groot voordeel dat je structuur en kleur van de baksteen zelf kunt bepalen, evenals de grootte en de kleur van de voeg. Nadat alles is ingevuld wordt er een PDF-file gemaakt die je kunt afdrukken op je kleurenprinter, maar die je ook kunt bewaren op je PC om volgende keer nog eens te gebruiken. Doorgaans print ik 10 A-4tjes om een voorraadje te hebben, met de zelfbouw van gebouwen geen overbodige luxe. Op dit moment ben ik nog op zoek naar een manier om verkleuring tegen te gaan. Naar verluidt zou een spray van matte vernis uitkomst moeten bieden maar ik heb het nog niet in de praktijk getest. Ook zijn de meningen hiervoor op de veelal engelse sites nogal verdeeld. Let’s try !  

Voor 2013 staat, qua scenery, op de planning:  

1) Globale afwerking haven (nog twee lichtbakens te maken, voorbeeld Whitby Harbour)

2) Globale afwerking linkerzichtzijde (rotspartijen direct achter spoorlijn, smalspoortje aansluiten)

3) Eerste aanzet gebouwen Fishstreet (zie hierboven) en Harbour Office (volgt)

4) Ballasten rails (lichtgrijze drainage en beige ballast conform Kent Coast Electrification ’59-‘61)

Na de fysieke verplaatsing van de Alleschalenbaan (tafel al gereed naast TT-baan ultimo februari 2013) zal de oude lokatie hiervan benut worden ter verlenging van de 00-baan. In de planning zijn opstel-/schaduwsporen en een paradebaanvak voor de krijtrotsen, eventueel aangevuld met een klein doorgangsstation (het oude Dover Town Station) en een compact kopstation (Dover Marine). Gedacht wordt om dit modulair op te bouwen zodat we het ook kunnen gebruiken voor externe presentaties. Alles hangt echter af van de beschikbare tijd en financiën.... we blijven een vereniging natuurlijk.  

Wordt vervolgd..

Tekst en foto's
Marco Balk

 

Komende evenementen

za feb 24 @10:00 - 18:00
Zeelandhallen in Goes
za mrt 03 @10:00 - 15:00
K.O. ReitdiepCollege, Eikenlaan 286, 9741 EW Groningen
Evenementen
Februari 2018
Z M D W D V Z
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3